Blade Runner / Vânătorul de recompense

r: Ridley Scott | 1982 | acțiune, sci-fi, dramă, thriller | SUA | 117’
EN
RO
vezi trailer

Data

4.4.2023
4
.
4
-
/
18:00
-

Locație

Alte proiecții

No items found.
Înscrie-tebileteadd to Google calendar

Cu: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah

Dintr-un viitor cyberpunk al lumii, bazat pe tehnologie avansată și inteligență artificială, omul a descoperit tehnologia creării de clone umane, folosite pentru coloniile din spațiu, dar cu durată de viață limitată. În Los Angeles-ul anului 2019 Deckard este un Blade Runner, un polițist specializat în descoperirea replicanților. Deși voia să se retragă, Deckard este obligat să revină când cinci clone evadează dintr-o colonie extraterestră și ajung pe Pământ.

Coloana sonoră a fost realizată de Vangelis (1943-2022), muzician și compozitor grec, unul dintre cei mai importanți pionieri ai muzicii electronice care a redefinit parametrii compoziției electronice de film. Apreciată ca una dintre cele mai bune compoziții ale sale, coloana sonoră din Blade Runner oglindește dualitatea originilor, marchează tranziția dintre viață și moarte, dintre captivitate și eliberare, și însoțește spectatorul pe întreaga durata a filmului. 

Spre deosebire de alte filme SF care s-au bazat adesea pe sunete electronice ciudate pentru a însoți povești care au loc într-o lume necunoscută și extraterestră, sunetele create de Vangelis evocă un sentiment al familiarului.

Vangelis a reușit să creeze atmosfera familiară folosind cunoștințele (sau memoria noastră) despre instrumente binecunoscute, dar a modificat sunetele electronic, ca și cum ar fi instrumente dintr-un viitor nu prea îndepărtat.

***

Prima proiecție Blade Runner de la Cinema ARTA a avut loc toamna trecută, în cadrul seriei what’s the score? - a journey through film, music & history.

La cererea publicului, reluăm difuzarea filmului.

galerie

No items found.