ILONKA NÉNI ÎN TRANZIT

memorii și imagini de arhivă | video montaj | 45' | Tranzit House
vezi trailer

Data

13.8.2020
13
.
8
-
/
19:00
-

Locație

Alte proiecții

No items found.
Înscrie-tebileteadd to Google calendar

Proiecte colaborative de mișcare-teatru-video cu romi și gagii din Arhiva Casei Tranzit: BluEscape, Albă - Neagră, Rromanative&Co

În rolul principal: Ilonka néni / Ileana Lăcătuș


Interculturalitatea a fost și este una dintre principalele caracteristici ale Casei Tranzit. Începând cu manifestarea de deschidere, festivalul Noi și Ei, care a avut loc în 11-13 octombrie 1997, aceasta a promovat crearea unui spațiu comunitar eterogen din punct de vedere social, cultural și lingvistic, un spațiu antiexclusivist, care funcționează totodată și ca un memorial al formelor extreme de excludere, în urma cărora locația fostei sinagogi Poalei Tzedek a fost golită.


Perspectiva inclusivă a Fundației Tranzit a generat o serie de evenimente și proiecte colaborative, în care s-au implicat și romi din diferite generații, printre care cele mai importante ar fi Tabăra interculturală pentru copii și proiectul de mișcare-teatru-video Rromanative&Co, bazate pe ideea că toată societatea trebuie să aibă acces la schițarea unor viziuni înțelese prin prisma contemporaneității.


Ileana Lăcătuș, în mediul Casei Tranzit denumită “Ilonka néni”, este una dintre cele mai longevive colaboratoare ale locului și echipei. Ieșită la pensie de la salubritate și având o viață cu multe încercări, ea a început să participe la proiectele Casei Tranzit din 1999. Viața ei este povestită în limba romani, română și maghiară în cartea publicată împreună cu Könczei Csilla.


Materialele video și foto prezentate aici fac parte din baza de date a arhivei Casei Tranzit, fiind prelucrate în cadrul proiectului „Arhiva Tranzit” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


galerie

No items found.