Invisible Adversaries [F-SIDES Cineclub]

r: Valie Expert | 1977 | dramă | Austria | 109’
DE
RO
vezi trailer

Data

10.7.2022
10
.
7
-
/
18:00
-
-
19:49

Locație

proiecție

Joi
20.8.2020
16:32
Înscrie-tebilete

Unul dintre cele mai inventive filme ale anilor ’70, primul lungmetraj al artistei austriece Valie Export este o explorare multidisciplinară a proceselor mentale prin care fotografa Anna (Susanne Widl) devine tot mai convinsă că lumea este invadată și înlocuită de extratereștri pe nume Hyksos.

Pe măsură ce-și folosește tot mai mult practica profesională pentru a-și demonstra teoria conspirației, relația ei cu Peter (Peter Weibel) se deteriorează simțitor, ceea ce îi confirmă Annei înstrăinarea și agresivitatea crescânde din societate, așa-zis provocate de invazie.

Evocând premisa filmului științifico-fantastic Invazia jefuitorilor de trupuri (r. Don Siegel, 1956), Export îmbină tertipul dublurilor extraterestre cu o structură narativă fragmentară și divergentă, care emulează căutările artistice ale Annei și izolarea ei tot mai mare. Rezultatul îi reflectă îndeaproape destabilizarea percepției de sine și dezintegrarea eului; în același timp, el pune la îndoială și critică, dintr-o perspectivă feministă, ordinea și ierarhiile presupus obiective ale lumii materiale.

Avangardist, radical și foarte eclectic prin formele de expresie mobilizate, Adversari invizibili e și o privire caustică și impudică asupra societății și culturii austriece; tonul ei jucăuș-apocaliptic, semn al anxietăților epocii sale, sună pertinent și astăzi.

galerie

No items found.