Last and First Men / Primii și ultimii oameni + Film Score Set w/ Musai Soundworks

r: Jóhann Jóhannsson | original score: Jóhann Jóhannsson | 2020 | 70’
EN
RO
vezi trailer

Data

25.10.2022
25
.
10
-
/
19:00
-

Locație

Alte proiecții

No items found.
Înscrie-tebileteadd to Google calendar

Seria what’s the score? - a journey through film, music & history ajunge în 25 octombrie, la final, cu un film special, Last and First Men / Primii și ultimii oameni -  un eseu vizual care îmbină filmul și muzica pentru a crea o meditație poetică despre memorie, pierdere și ideea de utopie. Este primul și în același timp ultimul film regizat de compozitorul islandez Jóhann Jóhannsson. 

Csilla Nagy, curatoarea seriei what’s the score? va introduce filmul, iar după proiecție vă așteptăm la ARTA Café să ascultăm împreună un set cu muzică de film pregătit pentru acest eveniment de Musai Soundworks. 

19:00 - Last and First Men / Primii și ultimii oameni

r: Jóhann Jóhannsson | original score: Jóhann Jóhannsson | 2020  

lb: EN | sub: RO

În Last and First Men / Primii și ultimii oameni nu există oameni, dar filmul reunește trei protagoniști foarte speciali: mărturiile concrete ale brutalismului iugoslav, vocea Tildei Swinton și muzica lui Jóhann Jóhannsson.  

Filmul ne invită într-o lume a monumentelor suprarealiste și fantasmagorice, unde o rasă viitoare de oameni se află pe cale de dispariție. Ce putem învăța de la vocea care ne vorbește de la două miliarde de ani distanță? Last and First Men / Primii și ultimii oameni juxtapune povestea SF speculativă de Olaf Stapledon, scrisă în 1930, cu o partitură muzicală obsedantă a regretatului compozitor și muzician Jóhann Jóhannsson și imagini filmate ale unor monumente de piatră futuriste, brutaliste și din alte lumi, ridicate în timpul perioadei comuniste în fostele republici iugoslave.

Poetic, tragic și plin de speranță, Last and First Men / Primii și ultimii oameni reprezintă ultima și cea mai personală operă a lui Jóhann Jóhannson - o alegorie a amintirii, a idealurilor și a morții utopiei.

Despre compozitor:

Jóhann Jóhannsson (1969-2018) a fost un compozitor prolific care a scris muzică pentru o gamă largă de medii, inclusiv teatru, dans, televiziune și filme. Lucrările sale sunt stilizate prin îmbinarea instrumentației clasice cu elemente electronice. 

O mare parte din munca lui Jóhannsson din ultimii ani a fost strâns legată de film: în 2010, a lucrat împreună cu regizorul american de avangardă Bill Morrison la filmul The Miners' Hymns, aclamat de critici. De asemenea, a semnat o serie de mari succese cinematografice, printre care Prisoners (2013), de Denis Villeneuve, Sicario (2015), a cărui coloană sonoră a fost nominalizată la toate premiile importante, și Arrival (2016), care i-a adus nominalizări la Globurile de Aur și BAFTA. Alte mențiuni notabile ale sale în film includ filmul biografic The Theory of Everything (2014), al lui James Marsh, filmul biografic Stephen Hawking, pentru care a câștigat un Glob de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră originală. 

20:00 - Film Score Set w/ Musai Soundworks 

Musai Soundworks a intrat în lumea muzicii fiind influențat de diverse genuri muzicale precum Future Garage, Ambient, Dubstep și multe altele.

În acest timp și-a extins aria muzicală experimentând cu diverse sunete și idei combinând varii ucrări artistice, rezultând în două albume care conțin arta poetică a lui Nichita Stănescu, George Bacovia, Marin Sorescu și de asemenea mai multe colaborări cu artiști contemporani.

Astăzi, Musai este inspirat mai mult de partea cinematică a muzicii construind idei muzicale din lucrările regizorilor preferați și a compozitorilor care lucrează împreună cu aceștia.

***

Toamna aceasta, Cinema ARTA vă invită într-o călătorie fascinantă prin istoria filmului și a muzicii de film.

În fiecare marți începând din luna septembrie, seria what’s the score? - a journey through film, music & history prezintă o serie de filme de referință însoțite de evenimente conexe în cafeneaua cinemaului, la ARTA Café. Seria se încheie cu un eveniment special, ziua ARTA - sărbătorirea 109 ani de la deschiderea cinemaului, care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.

⏺️ Descoperă playlist-ul seriei what’s the score? pe Spotify

A journey through film, history and music featuring the best film scores

Ilustrație de Kincső Németh

Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

galerie

No items found.