O femeie dominată / A Woman Under the Influence

r: John Cassavetes | 1974 | dramă | SUA | 155’
EN
RO
vezi trailer

Data

21.3.2023
21
.
3
-
/
19:00
-

Locație

Alte proiecții

No items found.
Înscrie-tebileteadd to Google calendar

Cu: Peter Falk, Gena Rowlands

Sinopsis:

Filmul provocator și tulburător în același timp relatează povestea unei femei din clasa muncitoare care suferă o gravă cădere nervoasă cauzată de regulile impuse ale unei societăți crude. Cassavetes creionează un portret al frământărilor domestice care prezintă în detaliu căderea emoțională a unei gospodine din suburbii și lupta familiei sale pentru a o salva de ea însăși. Pe cât de îndrăgostit este cuplul căsătorit, pe atât de incapabil este să își exprime ardoarea în termeni pe care celălalt îi poate înțelege.

În rolul lui Mabel, persnajul principal confuz, copleșit și hipersensibil, Gena Rowlands oferă una dintre cele mai sincere și chinuitoare interpretări de pe ecran. Acest lucru poate fi atribuit în mod direct soțului din viața reală al lui Rowlands, Cassavetes, a cărui insistență în a ajunge la miezul stărilor emoționale ale personajelor sale, l-a definit ca artist. 

Filmul este selectat de colega noastră, Csilla Nagy, curatoarea programului ARTA. De ce a ales acest film?

❝Selectez și programez filme la ARTA săptămânal. Cu toate acestea, mi-a fost foarte greu să aleg un singur film pentru această serie. Instinctul mi-a dictat John Cassavetes, o alegere spontană puternică datorită experiențelor cinematografice 𝑘𝑖𝑛𝑒𝑡𝑖𝑐𝑒. A Woman Under the Influence a ars în mintea mea: simt până în ziua de azi pulsul filmului, suflarea actorilor și regia pe pielea mea. Un portret onest, tulburător și complex despre căderea emoțională a unei femei / gospodine din suburbiile anilor ‘70 din America și lupta familiei sale pentru a o salva de ea însăși. Cassavetes nu comite niciun fel de compromis: progenitorul filmelor independente americane a ales să nu colaboreze cu studiouri, tocmai pentru păstrarea libertății creative și artistice. Acest film, precum multe altele ale sale, au fost finanțate în mare parte de el. Există chiar și o anecdotă despre distribuirea lui: după ce a fost respins de majoritatea distribuitorilor din America pe motivul că nimeni nu e interesat de problemele femeilor, mai ales ale unei gospodine nebune, Cassavetes a decis să-l distribuie el însuși. A cumpărat ziare ale orașelor în care a vrut să lanseze filmul, s-a uitat la programul cinematografelor, iar apoi le-a contactat pe cele care i-au plăcut. Sper că ARTA ar fi fost printre acele cinematografe alese de el.❞

__________

În spatele Cinema ARTA stă o echipă determinată, adusă împreună de pasiunea pentru film și cinema. În fiecare marți, vă invităm să descoperiți o selecție eclectică de filme curatoriate de membrii echipei, o invitație la a ne cunoaște mai bine.

galerie

No items found.