Seven Samurai / Cei șapte samurai

r: Akira Kurosawa | original score: Fumio Hayasaka | 1954 | 207’
JP
RO, EN
vezi trailer

Data

13.9.2022
13
.
9
-
/
19:00
-
-
22:27

Locație

proiecție

Joi
20.8.2020
16:32
Înscrie-tebilete

Seven Samurai / Cei șapte samurai, cel de-all doilea film din seria what’s the score?, este un titlu epic japonez, un film jidai-geki al lui Kurosawa, un adevărat western japonez, care va contribui din plin la cunoaşterea creaţiei cinematografice japoneze în Occident după cel de-al Doilea Război Mondial.

S-a scris mult despre capodopera lui Akira Kurosawa, dar rareori s-a pus accentul pe muzică. Cu această ocazie încercăm să-i acordăm atenție score-urilor lui Fumio Hayasaka și contribuției lui în crearea uneia dintre cele mai bune coloane sonore ale cinematografiei moderne.

Sinopsis:

Un mic sătuc de agricultori din Japonia este atacat în mod constant de către bandiți. Într-o zi, după ce au aflat că după recolta vor fi atacați, ei merg la un bătrân înțelept și-l întreabă ce pot face. Acesta le spune că nu își pot permite să și facă o armată proprie deoarece nu sunt suficient de pregătiți și nu-și pot permite bani pentru arme, așa că ar fi mai bine să caute niște samurai care să-i apere. Ei găsesc un samurai bun la suflet, care acceptă să recruteze pentru ei alți luptători. Acesta alege cinci samurai adevărați și unu mai ciudat și cei șapte se întorc să păzească satul, luptându-se cu bandiții.

Despre coloana sonoră a filmului:

O caracteristică distinctivă a coloanei sonore realizate de Hayasaka pentru Seven Samurai este utilizarea temelor recurente pentru personaje și situații specifice. Temele recurente sunt un concept original în opera sfârșitului de secol 19 și în ceea ce Richard Wagner numea leit-motive (idei muzicale recurente care pot reprezenta personaje, obiecte, emoții, etc.). Compozitorii de la Hollywood, în special în anii `30 și `40, erau îndrăgostiți de această tehnică. Și Hayasaka s-a folosit de ea în mai multe filme. Această tehnică este utilă deoarece funcționează în tandem cu scenariul și, prin urmare, compozitorul are posibilitatea de a folosi muzica pentru a ghida publicul în narațiune. În Seven Samurai, Hayasaka a folosit temele recurente pentru mai multe concepte diferite: suferința sătenilor, înțelepciunea bătrânului satului, amenințarea bandiților, și chiar și pentru momentul în care un tânăr descoperă sexul opus.

Hayasaka a compus peste 300 de piese muzicale pentru Seven Samurai în decurs de două luni. Ca recunoaștere a contribuției sale enorme la acest film, a primit propriul credit pe genericul filmului. El a fost primul compozitor de film japonez căruia i s-a acordat aceasta onoare.

https://muzicadefilm.com/2013/12/seven-samurai-1954.html

Alexandru Urzică

***

Toamna aceasta, Cinema ARTA vă invită într-o călătorie fascinantă prin istoria filmului și a muzicii de film.

În fiecare marți începând din luna septembrie, seria what’s the score? - a journey through film, music & history prezintă o serie de filme de referință însoțite de evenimente conexe în cafeneaua cinemaului, la ARTA Café. Seria se încheie cu un eveniment special, ziua ARTA - sărbătorirea 109 ani de la deschiderea cinemaului, care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.

⏺️ Descoperă playlist-ul seriei what’s the score? pe Spotify

A journey through film, history and music featuring the best film scores

Ilustrație de Kincső Németh

Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

galerie

No items found.