The Good, The Bad and the Ugly / Cel bun, cel rău, cel urât

r: Sergio Leone | original score: Ennio Morricone | 1966 | 161’
EN, IT
RO, EN
vezi trailer

Data

4.10.2022
4
.
10
-
/
19:00
-
-
21:41

Locație

proiecție

Joi
20.8.2020
16:32
Înscrie-tebilete

Marți, 4 octombrie, ajungem la jumătatea seriei what’s the score? cu celebrul spaghetti western a lui Sergio Leone, The Good, The Bad and the Ugly / Cel bun, cel rău, cel urât, a cărui muzică compusă de Ennio Morricone reprezintă probabil una dintre cele recognoscibile coloane sonore.

În contextul istoriei muzicii de film e imposibil să nu acordăm atenție genului western, în care muzica are un rol extrem de important. Coloanele sonore ale filmelor western reprezintă sufletul lor, dintre a căror compozitori se remarcă Ennio Morricone, poate una dintre cele mai originale și distinctive voci din muzica de film.

Proiecția va fi introdusă de Jakab-Benke Nándor, critic de film și redactor șef al portalului transilvan de film - Filmtett.

Sinopsis:

Cu:  Clint Eastwood, Lee Van Cleef și Eli Wallach 

Sinopsis: 

The Man With No Name, poreclit Blondie, și Tuco sunt doi bandiți care se admiră unul pe celălalt profesional, dar se displac personal. Întâlnind un grup de soldați pe moarte, Tuco află locația cimitirului unde este îngropată o comoară confederată, în timp ce The Man With No Name află locația exactă a mormântului. Alături de mercenarul Sentenza, numit și Angel Eyes, ei traversează deșertul, fiecare dintre bandiți cunoscând o parte din secret și fiecare concentrându-se asupra recompensei de 200.000 de dolari.

Intriga complexă, presărată din belșug cu trădări și dueluri sângeroase, își croiește drum prin Războiul Civil American, pentru a se sfârși într-un veritabil dans al morții.

Considerat a fi cel mai important western italian, acest clasic al anului 1966 aduce cu sine și o coloană sonoră inegalabilă, semnată de Ennio Morricone.

Il Maestro

Once upon a time in the West (1968), Cinema Paradiso (1988), Malena (2000), The Hateful Eight (2015) etc. E aproape imposibil să nu vă fi întâlnit măcăr o dată cu muzica lui Ennio Morricone.

Unul dintre cei mai prodigiosi artiști ai generației salei, compozitorul italian Ennio Morricone (1928 - 2020) a semnat, de-a lungul a 6 decenii, muzica pentru peste 400 (!) de filme și a lucrat cu aproape toate genurile de film - de la horror la comedie - unele dintre compozițiile sale fiind poate mai faimoase decât filmele pentru care le-a scris.

Însă, filmele western pentru care a scris coloana sonoră sunt, fără îndoială, cele mai memorabile realizări cinematografice ale carierei sale.

Urletul unui coiot, foșnetul frunzelor, focuri de armă, fluierături  - integrarea ambientalului în muzica de film e ceea ce face din coloana sonoră The Good, The Bad and the Ugly / Cel bun, cel rău, cel urât una dintre cele mai originale compoziții muzicale ale epocii. 

Abordarea sa neortodoxă, experimentală și inovatoare, versatilitatea și productivitatea sa inegalabile i-au adus lui Ennio Morricone pe lângă numeroasele colaborări, un premiu al Academiei Americane de Film (2007) care-i onorează întreaga carieră. 

***

Toamna aceasta, Cinema ARTA vă invită într-o călătorie fascinantă prin istoria filmului și a muzicii de film.

În fiecare marți începând din luna septembrie, seria what’s the score? - a journey through film, music & history prezintă o serie de filme de referință însoțite de evenimente conexe în cafeneaua cinemaului, la ARTA Café. Seria se încheie cu un eveniment special, ziua ARTA - sărbătorirea 109 ani de la deschiderea cinemaului, care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.

⏺️ Descoperă playlist-ul seriei what’s the score? pe Spotify

A journey through film, history and music featuring the best film scores

Ilustrație de Kincső Németh

Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

galerie

No items found.