Ultimul metrou / Le dernier métro

r: François Truffaut | 1980 | dramă | Franța | 131’
FR
RO
vezi trailer

Data

27.1.2023
27
.
1
-
/
18:00
-

Locație

Alte proiecții

No items found.
Înscrie-tebileteadd to Google calendar

Cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, vă invităm vineri, 27 ianuarie, de la ora 18:00, la proiecția celui mai îndrăgit și personal film al lui François Truffaut.

În timpul ocupației naziste, directorul de teatru Lucas Steiner, evreu de origine, se refugiază în subsolul teatrului pe care îl condusese, lăsând-o în loc pe soția sa, Marion. Deși aceasta e atrasă de actorul Bernard Granger, una dintre vedetele teatrului, care - la rândul lui - e îndrăgostit de Marion, cei doi nu dau curs sentimentelor lor, din respect pentru soțul femeii.

 

În scrierea scenariului, Truffaut s-a bazat pe mărturii din epocă și mai ales pe experiența personală. Născut în 1932, regizorul își trăiește copilăria în Parisul ocupat de naziști și petrece mult timp în teatre și cinematografe. Rămâne marcat de această perioadă când parizienii se grăbeau să prindă ultimul metrou înainte de ora interdicției de circulație.

Filmul reușește să surprindă viața în Parisul ocupat de naziști, clandestinitatea, angoasa difuză, dar și dorința de a se bucura de viață a locuitorilor, care sunt forțați de multe ori însă la compromisuri. Ultimul metrou este în primul rând o poveste de dragoste, prima care îi aduce împreună pe ecran pe Catherine Deneuve și Gerard Depardieu, care au continuat apoi să facă peste zece filme împreună.

🎤 Proiecția va fi introdusă de Daniel Iftene, lector la Facultatea de Teatru și Film din Cluj.

____________

Eveniment organizat de Cinema ARTA și Institutul Francez din Cluj-Napoca.

galerie

No items found.