GABRIELA MATEESCU (RO)

When I want to breath fresh air, I open the window

2016. Video, 05:00 min.

Când vreau să respir aer curat, deschid fereastra 2014 Ce faci când vrei să iei o gură de aer? Deschizi fereastra. Aduci NATURA înăuntru. Tu pătrunzi în EA, doar sprijinindu-te pe marginea ferestrei sau a balconului. Modul în care ne raportăm la exterior, dininteriorul cutiilor noastre de beton este vizibil prin acest gest foarte simplu: deschiderea ferestrei.

Încercăm să transformăm clădirile în cât mai multe camere potrivite pentru locuit folosind spațiu minim, dar confort maxim.

Proiectul încearcă să înțeleagă modul în care locuitorii apartamentelor se raportează la exterior, cum ies din camerele lor de beton pentru a respira „aerul curat”. Deschid ferestrele pentru a găsi încă o clădire din beton și în spatele ei încă una. Puțini oameni au timp sau oportunitatea să plece în afara orașului, pentru a vizita „adevărata NATURĂ”. Cei mai mulți își petrec timpul privind-o pe ecrane sau mergând în parcuri, aceste reproduceri artificiale ale NATURII adevărate, care sunt modificate pentru a le face mai accesibile nouă, cu drumuri mai bune, toalete, bănci, magazine, terenuri de joacă etc.

Aerul ”curat” care intră atunci când ținem fereastra deschisă este maximul pe care îl vor primi mulți oameni timp de luni de zile, acum când modul în care ne raportăm la locurile de muncă sau responsabilitățile noastre s-a schimbat. Faptul că nu avem nevoie să ne părăsim apartamentele, datorită evoluției tehnologiei - lucrăm de acasă; ne putem comanda alimentele și să ne plătim utilitățile direct de pe telefoanele noastre - se traduce într-o viață foarte complexă petrecută în interior.

Lucrarea este o compilație de mai multe videoclipuri cu prietenii mei pe ferestrele lor, luând o gură de aer, într-o pauză de țigară, cafea sau pur și simplu admirând peisajul, amestecat cu videoclipuri din priveliștea lor.

Faptul că betonul este vizibil ca un perete frontal atunci când ieșim „afară” estompează linia dintre interior și exterior. Nu mai există EXTERIOR, pentru că majoritatea nu ajung acolo decât rar. În contextul pandemiei recente, 6 ani mai târziu, videoclipul este și mai relevant, deoarece acum ni se cere să rămânem în interior 100% din timp și să încercăm să ne gestionăm viața de zi cu zi din închisorile caselor noastre.

Gabriela Mateescu este o artistă care trăiește și lucrează în București cu performance, video- performance, instalație și desen, fiind inspirată de experiențe personale și de schimbul constant de idei ce se petrece în colective apropiate de oameni.

Acest interes a dus la crearea grupului de ajutor creativ reciproc, Nucleu 0000 în 2014 cu scopul de a facilita accesul la cultură pentru artiștii care după terminarea studiilor sunt prinși între munca creativă și cea de subzistență.

Sub umbrela grupului a dezvoltat pe lângă diverse programe expoziționale în București și Timișoara, un proiect de promovare a artiștilor digitali români pe platforma online spam-index.com și de curând inițiativa Where is she?, un program educațional complex, care cuprinde cursuri, conferințe, atelier și expoziție, care problematizează lipsa artistelor din istoria artelor în manuale și universități de specialitate.

Gabriela a coordonat între 2014 și 2015 spațiul Centrul Artelor Vizuale – multimedia din București, unde a extins timp de un an expozițiile de tip pop-up Nucleu 0000, cu focus pe tineri artiști din generația ei, oferindu-le un spațiu de experiment.