LUCA TORNATO SERAFINI (BR/NL)

Stray Home

2020. Video, 05:56 min, written, directed and sonified by Luca Tornato.

Acest moment de criză intensifică polarizarea dintre cetăţeni şi stat, facilitează dezinformarea acum răspândită la nivel instituțional de președintele meu brazilian Jair Bolsonaro şi împinge sistemul general spre un eșec; suntem nevoiți să trăim cu decidenți iresponsabili.

Stray Home este un studiu pe aceste teme. Lucrările lui Marshall McLuhan (conceptul de Sat global) și ale lui Nam June Paik (manipularea electronică a imaginilor ca mijloc de critică mediatică și politică) reprezintă o influență majoră pentru această lucrare. Erorile sunt introduse în fluxul imaginilor, fie în semnalul video, fie prin captarea de imagini de pe un televizor cu tub catodic în timp ce schimb viteza obturatorului de cameră etc. O colecție de citate și imagini ale liderilor politici este coruptă secvențial, refilmată și contopită cu un personaj umanoid, forțat să păşească printre aceste erori. Dezinformarea codificată în transmisia de date este cheia într-o lume post-adevăr.

Luca Tornato s-a născut în São Paulo, Brazilia. „Repurpose” [reutilizare] este un cuvânt cu o importantă semnificație pentru el și un concept care se regăseşte adeseori în producția sa artistică. Procesul său creativ implică un dialog cu mașinile pe care le folosește, oferindu-le posibilitatea de a visa, ridicându-le astfel deasupra scopului lor pur funcțional. Cu studii în inginerie electrică și puternic influențat de cinema-ul extins [expanded cinema] și de grafica pe computer timpurie, artistul adună echipamente video analogice vechi, oferindu-le o a doua și ultima șansă de a crea artă video, oscilografie și instalații. În prezent studiază ArtScience la KABK, Haga, unde este de obicei văzut căutând televizoare cu tub în jurul școlii și lucrând ocazional ca VJ. Portofoliul său poate fi văzut pe Instagram la @lucatorsera. Luca a expus anterior instalaţii și a performat în Haga (NL), Aalborg (DK), Glasgow (Marea Britanie) și São Paulo (BR).