OLAFUR ELIASSON (DK/ISL)

Earth perspectives

2020. Interactive website. Part of the Serpentine Galleries’ Back to Earth project

Lucrarea a fost realizată în cadrul programului Back to Earth cu ocazia aniversării a 50 de ani de existență a Galeriilor Serpentine, prin care o serie de artiști, muzicieni, poeți, regizori, oameni de știință, gânditori și designeri au fost invitați să propună proiecte și lucrări de artă care să reprezinte, de asemenea, un apel la acțiune în fața urgențelor climatice.

Olafur Eliasson a creat o serie de nouă imagini cu Pământul, prin abstractizare, întorcând planeta în jurul unor axe diferite. Fiecare imagine indică, printr-un punct, spre un anumit loc de pe Pământ. Dacă privitorul își ațintește privirea asupra acelui punct timp 10 secunde și după privește spre o suprafață albă, apare o imagine în culorile complementare ale lucrării lui Eliasson - privitorul creând literalmente o nouă perspectivă asupra lumii.

Lucrarea sa explorează modul prin care hărțile, spațiul și Pământul însuși sunt într-o anumită măsură constructe, pe care putem să le privim din diferite perspective, fie individual, fie colectiv.

Olafur Eliasson a zis: “Astăzi, ’lumea așa cum o știm' este o expresie a trecutului. Criza actuală în sănătate a pus societatea pe pauză, afectându-ne economia, libertățile și chiar relațiile noastre sociale. Trebuie să ne facem timp pentru a empatiza cu cei afectați cel mai tare de criză și să profităm de această ocazie să ne imaginăm împreună planeta așa cum ne dorim să o locuim în viitor - cu toate minunile sale și în toată frumusețea sa, în fața tuturor provocărilor care ne așteaptă. Earth perspectives imaginează Pământul așa cum ne dorim să îl locuim împreună, îmbrățisând perspectivele sale multiple - nu doar perspectivele umane, doar și cele ale plantelor, animalelor și naturii. Perspectiva unui ghețar diferă de cea a unui om. La fel cea a unui râu. De Ziua Pâmântului, vreau să pledez, la fel ca în orice altă zi, pentru recunoașterea acestor perspective variate și pentru celebrarea co-existenței lor.”

Arta lui Olafur Eliasson este puternic influențată de interesele sale pentru percepție, mișcare, experiențe întrupate și identitatea de sine. Eliasson încearcă să facă preocupările artei relevante pentru societate în general. Pentru el, arta este un mijloc esențial pentru transformarea gândurilor în acțiuni în lume.

Lucrările lui de sculptură, pictură, fotografie, film și instalații au fost expuse în întreaga lume. Nefiind limitată la muzee și galerii, practica sa se angajează în sfera publică mai largă prin proiecte arhitecturale, intervenții în spațiul public, educație artistică, politici publice și proiecte pentru sustenabilitate și schimbări climatice.

Olafur Eliasson (n. 1967) a crescut în Islanda și Danemarca. În 1995 a fondat Studio Olafur Eliasson în Berlin, care atrage azi meșteșugari, arhitecți, arhiviști, cercetători, administratori, bucătari, programatori, istorici de artă și ingineri. De la mijlocul anilor 90, Eliasson a realizat numeroase proiecte și expoziții importante în întreaga lume. În 2003 proiectul The weather, instalat în Sala Turbinei de la Tate Modern, a avut peste 2 milioane de vizitatori. Proiectele sale din spațiul public includ Serpentine Gallery Pavilion 2007, proiectat cu Kjetil Thorsen la Grădinile Kensington din Londra; The New York City Waterfalls, 2008; și Ice Watch, pentru care Eliasson și geologistul Minik Rosing au transportat blocuri masive dintr-un ghețar din Groenlanda până în Copenhaga (2014), Paris (2015) și Londra (2018) pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. În 2012, Eliasson a fondat întreprinderea socială Little Sun și, în 2014, împreună cu arhitectul Sebastian Behmann a fondat Studio Other Spaces, un birou pentru arte și arhitectură. Locuiește și trăiește în Copenhaga și Berlin.