Apel la amintiri ARTA 108

Istoria cinematografului ARTA este mai mult decât istoria unui loc; ea reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

Microistoriile adunate în cei peste 100 de ani de funcționare ni s-au dezvăluit în timp, căutând în ziarele de la începutul secolului trecut, în cărțile care au consemnat fragmente din activitatea cinematografului, dar și în amintirile oamenilor ale căror istorii personale se leagă de ARTA. Povestea cinematografului s-a recompus din aceste fragmente vii ale memoriei colective, care nu pot fi ignorate și care contribuie în mod esențial la transformarea cinematografului într-un spațiu activ și contemporan.

În așteptarea Ziua ARTA 108,  am început din nou să reflectăm asupra istoriei cinematografului.

În 2020 am pornit la drum pentru a construi arhiva digitală a cinemaului și de atunci noi povești și istorii continuă să ni se dezvăluie.

Cu ocazia împlinirii a 108 ani lansăm un nou apel la amintiri pentru a contribui și îmbogăți povestea cinematografului, pentru a înțelege cât mai bine ceea ce a însemnat și ceea ce reprezintă acum ARTA pentru comunitatea locală și pentru oraș.

Până în data de 30 noiembrie, publicul este invitat să trimită materiale reprezentative și amintiri din orice perioadă legate de Cinematograful ARTA pentru arhiva digitală a cinematografului. Ele pot fi sub formă de fotografii, texte sau ilustrații. Materialele trebuie să includă un titlu, an și autor. Textele pot fi trimise în limba română, maghiară sau engleză. 

Pentru a trimite materialele aveți două opțiuni: fie le trimiteți la adresa de e-mail contact@cinema-arta.ro, fie în format fizic la cinematograf, Strada Universității, nr. 3. 

Trei dintre cele mai inspirate materiale trimise vor primi un cadou surpriză și un carnet de 5 bilete la ARTA.

După încheierea acestui apel, o selecție a materialelor primite vor fi publicate în format digital pe platforma noastră memoria colectivă: www.cinema-arta.ro/memoria-colectiva.  

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.