COLATERAL → EATING GRAPES AT THE SUPERMARKET

 

Miercuri, 6 iulie 2022, începând cu ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției Eating Grapes at the Supermarket, în cadrul Colateral, din incinta Cinema ARTA. În continuarea vernisajului vă invităm, la ora 20:30, la vizionarea filmului The Creators of Shopping Worlds, de Harun Farocki, la Cinema ARTA, str. Universității nr. 3, Cluj-Napoca.

Seria de expoziții 𝐁𝐋𝐈𝐍𝐃 𝐃𝐀𝐓𝐄, invită publicul, după cum titlul sugerează, la un exercițiu de încredere, deoarece evenimentul nu dezvăluie în avans multe dintre detaliile oferite de obicei într-un comunicat de presă. În acest caz, identitatea artistului implicat sau orice alte informații vor fi ascunse până la evenimentul de deschidere. 

De la deschiderea Lateral ArtSpace, în aprilie 2012, programul s-a axat pe promovarea tinerilor artiști și a practicii acestora. Seria Blind Date a fost, de asemenea, o modalitate de a avea un program mai incluziv și de a colabora cu un grup mai larg de artiști. Întâmplător, artiștii care au expus anterior în acest cadru sunt artiști consacrați la nivel internațional, deși nu este o regulă pe care ne propunem să o urmăm.

BLIND DATE #1

Ciprian Mureșan

The Struggle Between Academic Abstractionism and Globalized Formalism 

18 decembrie, 2017 – 3 februarie, 2018

Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule

BLIND DATE #2

Geta Brătescu

AESOPIA

4 –5 octombrie 2019

Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule

BLIND DATE #3

Taus Makhacheva

Dear R., R., K., S., M., A., C., S., K., I., G., L., A., A., L., P., G., E., J., D., M., C., B., O., F., F., R., D., M., E., L., I., F., L., A., M., T., K., K., L., P., F., V., A., L., L..

11 – 30 octombrie 2019

Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule

În completarea expoziției va fi proiectat filmul The Creators of Shopping Worlds, de Harun Farocki, cu subtitrare în limba engleză.

Harun Farocki (1944 – 2014) este unul dintre cei mai importanți cineaști germani, cu o operă prolifică de mai mult de o sută de filme, cunoscut datorită vocii sale singulare nu doar în ceea ce privește latura experimentală a abordării imaginii și a montajului, cât mai ales a incursiunilor critice pe care le face în micronarațiunile despre istorie, mentalități și realități politice în măsură să portretizeze procese sau fenomene sociale mai largi, prin intermediul imaginii.

Farocki arată cum se uită producătorii de mall-uri la mall-uri atunci când doresc să afle, de exemplu, cum se deplasează trecătorii, unde se opresc și unde ajung la un articol. El adaugă aceste imagini celor de zi cu zi – și le dă o încărcătură magică.  – Antje Ehmann

 Link eveniment Facebook: 

Cinema ARTA + Lateral ArtSpace = ❤️

Cinema ARTA + Lateral ArtSpace = Colateral

Colateral este un nou spațiu expozițional din Cluj-Napoca, România, în incinta clădirii Cinematografului ARTA. Colaborare între Cinema ARTA, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Cluj-Napoca și Lateral ArtSpace, spațiu coordonat de artiști, deschis în 2012 la Cluj-Napoca.

Inaugurat în 1913, Cinema Arta este unul dintre cele mai vechi cinematografe din regiune care este încă activ. După un amplu proces de restaurare și revitalizare inițiat în 2012, ARTA devine un hub cultural semnificativ pentru comunitatea locală, un catalizator pentru industriile creative și sectorul cultural independent.

Lateral ArtSpace este o platformă independentă pentru artă contemporană, inițiată în aprilie 2012 la Cluj-Napoca, România, ca platformă experimentală pentru artiști tineri și emergenți. Proiectul își propune promovarea artiștilor români contemporani, precum și introducerea artiștilor internaționali către publicul românesc. Lateral ArtSpace asistă și promovează dezvoltarea de expoziții solo și proiecte de grup, împreună cu un program de evenimente care include spectacole, proiecții video, adunări publice, lansări de cărți/reviste și discuții cu artiști etc. Până în decembrie 2019, Lateral ArtSpace a avut sediul la Fabrica de Pensule.  

_

Evenimentul face parte din proiectul Collateral Endeavors, derulat de Asociația Lateral ArtSpace în 2022. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizatori: Lateral ArtSpace, Cinema Arta

Parteneri: Centrul Cultural Clujean, Revista ARTA

Cu sprijinul Antjei Ehmann, de la Harun Farocki GbR

Colateral 

Vă rugăm să aveți în vedere că numărul de persoane admise în spațiul de expoziție este limitat datorită dimensiunilor restrânse ale spațiului.