European Cinema Night ajunge la Cluj cu un film proiectat în premieră națională

Filmul multipremiat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, The Man Who Sold His Skin (r. Kaouther Ben Hania), va fi proiectat, în premieră națională și pentru o singură dată, vineri, 8 decembrie, de la ora 20:00, la Cinema ARTA, ca parte din programul European Cinema Night, eveniment la care mai participă alte 84 de orașe de pe continent. Proiecția va fi urmată de o discuție cu 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗮 𝗩𝗶𝗿𝗴𝗶𝗻𝗮́𝘀, conferențiar și cercetător la Facultatea de Film și Teatru (Universitatea Babeș-Bolyai), dar și de un cocktail oferit de Cinema ARTA.

Sam Ali, un tânăr sirian sensibil și impulsiv, și-a părăsit țara pentru Liban, în încercarea de a scăpa de războiul civil. Pentru a putea călători în Europa și a se reuni cu dragostea vieții lui, el acceptă ca spatele să îi fie tatuat de unul dintre cei mai avangardiști și controversați artiști contemporani. Transformându-și propriul corp într-o piesă de artă de prestigiu, Sam va ajunge să înțeleagă că decizia lui nu face decât să îi îngrădească libertatea. 

The Man Who Sold His Skin a fost dublu premiat la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul Edipo Re și premiul pentru Cel mai bun actor, acordat lui Yahya Mahayni. De asemenea, filmul regizat de Kauother Ben Hania a fost nominalizat la premiile Oscar, pentru Cel mai bun film străin. 

“Cinema ARTA își continuă misiunea de a promova și aduce în fața publicului titluri de foarte bună calitate, care sunt, totodată, o ocazie de a reflecție asupra lumii în care trăim. Vineri, clujenii vor avea ocazia să vadă un film care abordează teme de actualitate precum migrația, drepturile omului sau monetizarea artei. The man who sold his skin, extrem de apreciat de critici, este de neratat cu atât mai mult va fi văzut nu doar în premieră în România, ci și într-o proiecție exclusivă, în cadrul European Cinema Night”, a explicat Monica Sebestyén, director al Cinema ARTA. 

Proiecția este parte din European Cinema Night și este oferită în parteneriat cu Europa Cinemas și Creative Europe MEDIA.

Intrarea publicului la evenimentul de vineri seara va fi liberă, însă este necesară rezervarea locului la link-ul acesta. Proiecția va fi urmată de o discuție cu 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗮 𝗩𝗶𝗿𝗴𝗶𝗻𝗮́𝘀, conferențiar și cercetător la Facultatea de Film și Teatru (Universitatea Babeș-Bolyai) și un cocktail oferit de Cinema ARTA. 

Despre European Cinema Night

Pentru al șaselea an consecutiv, MEDIA colaborează cu rețeaua Europa Cinemas pentru a propune proiecții gratuite de filme europene susținute de Creative Europe MEDIA. Programul conectează peste 10.000 de spectatori, aduce filmele europene mai aproape de cetățeni, celebrând în același timp bogăția și diversitatea unică a culturii europene. Dacă în 2018, la prima ediție, proiecțiile s-au desfășurat în 34 de locații, în anii următori, numărul cinematografelor participante a crescut vertiginos, urmând ca, în 2023, European Cinema Night să se desfășoare în 85 de orașe din Europa.