Festivalul Très Court la Cinema ARTA

Institutul Francez din România sărbătorește anul acesta o sută de ani și este încântat să vă prezinte cele mai bune filme de maxim patru minute din lume cu ocazia celei de-a 26-a ediții a Festivalului internațional de foarte scurt metraj Très Court

Festivalul are loc între 7 și 16 iunie 2024 în cincizeci de orașe de pe glob, dintre care 10 orașe din România: Arad, Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Siret, Timișoara.

Pentru ediția de anul acesta a festivalului, cuvântul de ordine este absurdul. Este ca și cum poveștile ar fi vrut să transceadă realitățile noastre. Este ca și cum aceste filme ar căuta în zone inedite și neexplorate, o nouă formă de poezie și de umor capabilă să dea un sens vremurilor pe care trăim. Din cele aproape o sută de filme selectate pentru această a 26-a ediție se desprinde o formă de speranță, de evadare, o bulă de aer proaspăt pe care acest format foarte scurt poate, mai mult decât oricare altul, să o transmită și să o împărtășească. 

Acest eveniment mondial ajunge la peste 15 000 de spectatori de pe cele 5 continente. La finalul festivalului, vor fi decernate 9 premii, inclusiv un Premiul Internațional al Publicului, decis prin voturile spectatorilor. 

Iată programul proiecțiilor din festival pe care Cinema ARTA le găzduiește:

Sâmbătă, 8 iunie 

17.30 Selecția „Cuvintele femeilor”: filme realizate de femei, pentru femei.  18 filme / 58 min. 
19.00
Selecția franceză: cele mai bune producții francofone. 22 filme / 63 min.

Duminică 9 iunie

15.30 Selecția familială: pentru copiii cu vârsta de peste șase ani și părinții lor. 17 filme / 51 min
17.00 Competiția internațională - prima parte.
16 filme / 57 de min
18.30 Competiția internațională - a doua parte.
20 de filme / 62 min

Toate filmele sunt subtitrate în limba română. 

Eveniment organizat și coordonat la nivel național de Institutul Francez din România cu sprijinul ORANGE.

Parteneri locali: Biblioteca Județeană „AD Xenopol” Arad, Alianța Franceză Brașov, Colonia pictorilor Baia Mare, Cinema Arta Cluj-Napoca, Iulius Mall Cluj-Napoca, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Alianța Franceză Pitești, Primăria Siret și Centrul cultural Siret, Cinema Victoria Timișoara.