Focus Jim Jarmusch

În următoarea perioadă, punem reflectorul pe opera lui Jim Jarmusch. Jim Jarmusch este unul dintre cei mai importanți susținători și exponenți ai cinemaului independent, regizând numeroase titluri de referință ale cinematografiei mondiale, premiate în festivalurile din întreaga lume.

„Tipul de cinema practicat de Jarmusch este unul lent, dar stimulant. Onest. Unul axat pe portrete şi pe stări sufleteşti. Regizorul american se leagă de lucruri mici, le dă importanţă, le dă sens. Fineţea lui, emoţia niciodată demonstrativă – dar provocatoare –, niciodată forţată, ci lăsată liberă să curgă, să construiască o lume întreagă.” - Observatorul Cultural 

11 noiembrie, ora 19:00 

Stranger Than Paradise / Mai străin decât paradisul

r: Jim Jarmusch | 1984 | Comedie, Dramă | SUA, Germania | 89’

Cu acest film de neuitat, Jim Jarmusch s-a impus drept una dintre cele mai incitante voci din scena filmelor independente. O poveste tragi-comică despre un toxicoman newyorkez excentric care primește o vizită surprinzătoare și... cam nedorită.

Structurat ca o serie de vignete, Stranger Than Paradise este o capodoperă nonșalantă a umorului sec.

18 noiembrie, ora 18:30

Night on Earth / Noaptea pe Pământ 

r: Jim Jarmusch | 1991 | Comedie, Dramă | Franța, Marea Britanie, Germania, SUA, Japonia | 129’

Los Angeles, New York, Paris, Roma și Helsinki.

Cinci orașe. Cinci taxiuri. O mulțime de străini în noapte. Jim Jarmusch a adunat o distribuție internațională extraordinară de actori (inclusiv Gena Rowlands, Winona Ryder, Armin Mueller-Stahl, Béatrice Dalle și Roberto Benigni) pentru acest cvintet de povești existențiale. Scene de comedie zbuciumată, poezie nocturnă și fatalism sumbru puse pe o coloană sonoră de Tom Waits. Viziunea lui Jarmusch asupra umanității de pe scaunul pasagerului a creat unul dintre cele mai fermecătoare și iubite filme ale sale. 

25 noiembrie, ora 19:00

Dead Man

r: Jim Jarmusch | 1995 | Dramă, Western, Fantastic | SUA, Germania, Japonia | 121’

Cu Dead Man, prima sa peliculă de epocă, Jim Jarmusch și-a imaginat Vestul american din secolul al XIX-lea ca un pustiu existențial, livrând o ilustrare suprarealistă a ravagiilor industrializării, alături de moștenirea violentă a țării și a ciclului natural al vieții și morții. Contabilul William Blake (Johnny Depp) a ajuns cu greu în sălbaticul oraș Machine, pentru a fi prins în scurt timp în mijlocul unei certe fatale de îndrăgostiți. Rănit și zdrobit, Blake ajunge sub supravegherea proscrisului Nimeni (Gary Farmer), care își ghidează însoțitorul într-o călătorie spirituală. Cu o cinematografie semnată de Robby Müller și o coloană sonoră de Neil Young, Dead Man este o revizuire / reexaminare unică a genului western. 

*Pentru că totul se leagă. Focusul Jim Jarmusch vine în continuarea Focusului Wim Wenders. 

La filmul Lightning over Water, Wim Wenders a lucrat împreună cu Nicholas Ray, care l-a avut ca asistent pe unul dintre studenții săi de la Universitatea din New York, Jim Jarmusch.

După terminarea filmărilor Wim Wenders i-a dat pelicula care a rămas după turnarea filmului Der Stand der Dinge (Starea lucrurilor), astfel Jim Jarmusch și-a filmat primul său (pe atunci) scurt-metraj: Stranger Than Paradise. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Rotterdam și după succesul de acolo Jarmusch a decis să facă un lungmetraj din el, adăugând încă două capitole.