Focus Wim Wenders

Opera lui Wim Wenders, unul dintre cei mai importanți regizori contemporani și un susținător important al cinematografului ARTA, deschide seria curatoriată de focus regizoral a programului ARTA.

Prin filmele alese încercăm să desenăm un portret al unuia dintre cei mai eclectici regizori de non-ficțiune și ficțiune.

Primul film proiectat din această selecție a fost Kings of The Road / De-a lungul vremii, un road movie din anul 1976, prin care Wim Wenders adresează o adevărată scrisoare de dragoste lumii filmului și cinematografiei. Continuăm seria cu două filme de artă clasice - poate cele mai cunoscute - Paris,Texas și Wings of Desire / Cerul deasupra Berlinului, iar dintre filmele sale documentare prezentăm The Salt of the Earth / Sarea pământului, o uluitoare odă vizuală închinată fotografului Sebastião Salgado.

5 octombrie, 19:00

PARIS, TEXAS
r: Wim Wenders | 1984 | Germania de Vest, Franța, SUA, Anglia | 145’

Un bărbat iese din deșert după o absență de patru ani. Fratele său îl găsește și se întorc împreună la Los Angeles pentru ca bărbatul să-și revadă fiul. Cei doi pornesc în căutarea mamei copilului, care a plecat la scurtă vreme după dispariția soțului ei.

Pentru a participa, vă rugăm să vă rezervați un loc prin achiziționarea unui bilet cu valoare 0, de pe www.cinema-arta.ro

12 octombrie, 19:00

DER HIMMEL ÜBER BERLIN / WINGS OF DESIRE / CERUL DEASUPRA BERLINULUI
r: Wim Wenders | 1987 | Germania de Vest, Franța | 128’

Somptuoasă fantezie a lui Wim Wenders, pe un scenariu scris împreună cu Peter Handke, este o poveste despre împărțirea Berlinului, despre efectele Holocaustului și despre frumusețea ireductibilă a vieții, și un mod de a exprima alegerea indrazneață între doua lumi — cea a oamenilor și cea a nevăzuților lor îngeri protectori — prin intermediul personajului Damiel (Bruno Ganz), un înger care se îndrăgostește de o muritoare. Un film de atmosferă, elegiac și calm. “Cerul deasupra Berlinului” a fost elogiat de critici și a obținut numeroase premii, între care premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

17 octombrie, 19:00

THE SALT OF THE EARTH / SAREA PĂMÂNTULUI
r: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado | 2014 | Documentar, Biografie, Istorie | Franța, Brazilia, Italia | 110’

Filmul este un documentar biografic, portretul lui Sebastião Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, văzut prin ochii a două persoane: regizorul Juliano Ribeiro Salgado, fiul care încearcă să înțeleagă mai bine de ce tatăl său a stat mai mult plecat de-acasă, și regizorul Wim Wenders, fotograf și mare admirator al operelor lui Salgado Senior.

În ultimii 40 de ani, Sebastião Salgado a străbătut continentele în căutarea umanității în continuă schimbare. A fost martorul câtorva evenimente majore ale istoriei noastre recente: conflicte internaționale, foamete și exod.

De data aceasta, el pleacă în descoperirea unor teritorii virgine, a unei faune și flore sălbatice, și a unor peisaje grandioase, ca parte a unui proiect fotografic tribut pentru frumusețea planetei.Dacă doriți să sprijiniți activitatea cinematografului ARTA, puteți contribui cu donații în cadrul evenimentelor.

Parteneri: Goethe-Institut, Centrul Cultural German Cluj-Napoca