O nouă ediție a Cinema Open Days la Cinema ARTA

Cinema ARTA organizează în perioada 30 septembrie - 16 octombrie o nouă ediție a Cinema Open Days. Scopul acestui eveniment este de a familiariza publicul cu potențialul filmului ca instrument de învățare, de dezvoltare personală, de stimulare a creativității și a gândirii critice.

Prima parte a programului cuprinde proiecții de film și ateliere de educație cinematografică pentru copii și tineri, realizate în parteneriat cu școli din Cluj-Napoca, dar și o sesiune de formare pentru profesorii și mediatorii care doresc să folosească filmul în procesul educativ. 

În cadrul atelierelor pentru copii și tineri, vor fi vizionate filme precum Brendan și secretul din Kells, Persepolis, Cinematografia originilor, Good bye, Lenin! sau Short films Go Green, prin intermediul cărora, participanții își vor însuși noțiuni de limbaj cinematografic, de gândire critică, vor dezvolta abilități de exprimare și comunicare, și își vor creștere nivelul de conștientizare a problemelor ecologice cu care ne confruntăm.

Activitățile deschise publicului larg vor avea loc în perioada 14-16 octombrie, după următorul program:

Vineri - Duminică, 14 - 16 octombrie, 15:30-18:00 (vineri) / 10:00-14.00 (sâmbătă și duminică) 

Noutatea acestei ediții a Cinema Open Days este atelierul BEHIND THE SCENES, realizat în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Film a UBB, prin intermediul căruia participanții vor fi ghidați să dezvolte scurte proiecte de film și să afle răspunsuri despre cinema de la profesioniști consacrați din industria de film românească: regizorul Adrian Sitaru, producătorul Ioana Lascăr și editorul Eugen Kelemen. 

Participarea la acest atelier este gratuită, pe bază de înscriere.

Sâmbătă, 15 octombrie, 10:00-13:00

Atelierul de educație cinematografică, conceput și susținut de Ioana Hanchevici, profesoară de limba engleză, urmărește familiarizarea participanților cu limbajul cinematografic, dar și dezvoltarea empatiei și a gândirii critice, atât de necesare în societatea de azi.

‍În cadrul atelierului, participanții vor avea șansa de a urmări un film emblematic al noului val francez, ‘Cele 400 de lovituri‘, în regia lui François Truffaut (Franța, 1958).

Accesul se face pe baza unui bilet în valoare de 10 lei.

Sâmbătă, 15 octombrie, 16:00-17:16

Pe insula Creta, fiecare colț oricât de mic este un loc de joacă minunat pentru Icar, fiul celebrului inventator Dedal. Plecat să exploreze palatul regal din Cnossos, băiatul face o descoperire stranie: un copil cu cap de taur, care trăiește ascuns, din ordinul regelui Minos.

Duminică, 16 octombrie, 11:00-12:30

Ce se întâmplă într-o grădină atunci când prezența omului lipsește? Urmărind filmul ‘Viața secretă a grădinii’, copiii învață că natura își regăsește singură echilibrul. Proiecția educativă, organizată în ultima zi a evenimentului Cinema Open Days, îl are ca invitat special pe biologul și exploratorul Alexandru Stermin, care, pornind de la documentarul urmărit, va purta cu cei mici o discuție despre natură.

Filmele și educația cinematografică sunt resurse valoroase pe care le explorăm în cadrul proiectelor noastre. Ne sprijină în misiunea noastră Andrea Reisz, Raluca Bugnar, Radu Ungureanu, Vlad Moraru, Radu Toderici, Ioana Hanchevici, Adrian Sitaru, Ioana Lascăr și Eugen Kelemen, facilitatorii atelierelor organizate în cadrul acestei ediții a Cinema Open Days.

Resursele puse la dispoziție cu ocazia acestui eveniment sunt disponibile profesorilor și mediatorilor pe întreg parcursul anului. Aceștia pot solicita organizarea unei proiecții în sala de cinema, contactând organizatorii la educatie@cinema-arta.ro. Catalogul cu filmele disponibile poate fi consultat pe site-ul cinemaului.

***

Proiectul face parte din programul Interconnecting Cinema, co-finanțat de Comisia Europeană. Este realizat în parteneriat cu cinematografe din Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia.

Proiectul de educație prin film este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.