what’s the score?: Casablanca

Casablanca, unul dintre cele mai apreciate și cunoscute titluri din istoria cinematografiei deschide, în 6 septembrie 2022, de la ora 19:00, seria what’s the score? al cărui leit-motiv muzical ajunge să obsedeze spectatorul.

Filmul are o legătură indirectă și cu Cinema ARTA. Cariera regizorul Michael Curtiz (Mihály Kertész, născut Kertész Kaminer) a pornit de la Cluj-Napoca, unde a fost invitat la studiourile de film ale lui Janovics Jenő, actor, regizor, scenarist și director al Teatrului Național din Cluj. Janovics Jenő a fost și primul administrator al Cinematografului ARTA. Cei doi au realizat împreună mai multe filme la Cluj-Napoca, din care au rămas foarte puține, cum ar fi Escortata / A toloc scris de Janovics și regizat de Curtiz, film care a avut premiera la ARTA în 1915.  

Jenő Janovics, Michael Curtiz și Alexander Korda, în Cluj, 1915

Coloana sonoră a filmului Casablanca e semnată de Maximilian Raoul Steiner (1888 – 1971), un compozitor austriac, care în urma emigrării în America, a devenit unul dintre primii compozitori care au scris coloană sonoră pentru filme în Hollywood. 

Numit "părintele muzicii de film", Steiner a jucat un rol important în crearea tradiției de a scrie muzică pentru filme, alături de compozitorii Dimitri Tiomkin, Franz Waxman, Erich Wolfgang Korngold, Alfred Newman, Bernard Herrmann și Miklós Rózsa, fiind printre primii care au recunoscut necesitatea unor partituri originale pentru fiecare film.

A considerat că a ști când să înceapă și când să se oprească muzica era cea mai dificilă parte a unei partituri adecvate, deoarece plasarea incorectă a muzicii poate accelera o scenă care se dorea a fi lentă și viceversa: "Cunoașterea diferenței este ceea ce face un compozitor de film."

De asemenea, el notează că mulți compozitori nu reușeau să subordoneze muzica filmului:

Întotdeauna am încercat să mă subordonez imaginii. Mulți compozitori fac greșeala de a se gândi la film ca la o platformă de concert pe care se pot pune în valoare. Acesta nu este locul... Dacă devii prea decorativ, îți pierzi apelul la emoții. Teoria mea este că muzica ar trebui să fie mai degrabă simțită decât auzită.

Steiner a compus coloana sonoră pentru aproape 300 de titluri, dintre care Gone With The Wind și King Kong.

Humphrey Bogart și Ingrid Bergman pe platourile Casablanca

Despre muzica filmului Casablanca

Producătorul Hal Wallis a cerut compozitorul vienez Max Steiner să scrie muzica filmului Casablanca, dar din nefericire pentru Steiner, situația nu era ideală. În scenariu era scris cântecul "As Time Goes By" scris de Herman Hupfeld pentru un Broadway musical din 1931, Everybody’s Welcome (subiectul cântecului "Play it, Sam" al Ilsei).

Steiner a detestat profund cântecul și a preferat să scrie propria melodie. Cu toate acestea, producătorul Wallis a insistat asupra piesei "As Time Goes By", iar adaptarea lui Steiner a devenit un exemplu clasic de compozitor de film care transformă un material muzical preexistent în ceva mult mai măreț și cu un impact mai puternic decât credea cineva că este posibil.

Pe lângă acest cântec, Steiner a interpolat imnul național francez, "La Marseillaise", în momente cheie ale partiturii. Aproximativ jumătate din muzica lui Steiner a fost creație originală, iar filmul conține, de asemenea, aproape 20 de minute de muzică populară a epocii.

Csilla Nagy, curatorul seriei what’s the score? va introduce filmul, iar după proiecție vă așteptăm la ARTA Café pentru o seară efervescentă petrecută în compania muzicii pe vinyl a celor de la MeloMelanj, vecinii noștri la care găsești cele mai bune vinyluri din oraș.

BILETE

⏺️Descoperă playlist-ul seriei what’s the score? pe Spotify 

A journey through film, history and music featuring the best film scores 

În fiecare marți, începând din 6 septembrie 2022 va avea loc săptămânal câte o proiecție what’s the score? - a journey through film, music & history însoțită de evenimente conexe în cafeneaua cinemaului, la ARTA Café. Vom încheia seria cu un eveniment special, ziua ARTA, sărbătorirea 109 ani de la deschiderea cinemaului, care va avea loc între 28-30 octombrie 2022. 

Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.