Proiecții de film și ateliere pentru copii

Cinema ARTA propune, în cadrul proiectului educativ CineKids, o nouă serie de proiecții și ateliere dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.

Sunt invitați să se înscrie educatori, învățători și profesori din ciclul primar și gimnazial, din Cluj, interesați de folosirea filmului în educație. Timp de 2 zile, aceștia vor putea participa împreună cu elevii lor la activități ce presupun o abordare creativă și interactivă a filmului.


Atelierele se vor desfășura în limba română și vor include vizionarea unui film european subtitrat, curatoriat de echipe de specialiști în educația cinematografică pentru publicul tânăr.

Filmele sunt selectate astfel încât să aibă relevanță și să fie adecvate ca mesaj pentru fiecare categorie de vârstă în parte, fiind totodată deosebite prin stil față de filmele la care sunt cel mai adesea expuși tinerii.


Alături de criticul de film invitat, elevii vor lămuri narațiunea și vor discuta diverse contexte propuse de film – spațiul geografic și timpul în care se petrece acțiunea, obiceiuri specifice etc. De asemenea, prin diferite activități, tinerii vor fi ghidați spre o experiență receptivă și la alte elemente care compun filmele, pe lângă narațiune – sunete, culori, ritm etc. În discuție se va face apel la experiențele anterioare de vizionare și la preferințele elevilor, astfel încât filmul vizionat să fie cât mai ușor integrat în universul lor.


Ne dorim să venim în întâmpinarea așteptărilor celor interesați, astfel că orele și durata atelierelor vor fi stabilite în urma discuțiilor individuale cu cadrele didactice. Acestea vor fi contactate în ordinea în care și-au manifestat interesul pentru eveniment, completând formularul de mai jos:


Solicitarea unei discuții cu Echipa Cinema ARTA, în vederea participării, o puteți face aici:

https://forms.gle/kNM6crnx7CnQzJ7F7


 Înscrierile se realizează până în data de 12 noiembrie, ora 23:59, în limita locurilor disponibile.IMPORTANT:


  • Accesul copiilor se face pe baza unui bilet în valoare de 10 lei, menit să susțină costul atelierelor. Proiecțiile de film sunt oferite prin programele europene CinEd si EFF.


  • Accesul cadrelor didactice este permis doar cu Certificat Verde.


  • Accesul copiilor peste 12 ani este permis doar cu Certificat Verde.

Despre moderator:

Gabriela Filippi este asistent universitar în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și predă mai multe cursuri legate de istoria filmului românesc. Teza ei de doctorat tratează modul de organizare și practica estetică a cinematografiei românești în prima parte a regimului comunist. Împreună cu Andrei Gorzo a coordonat volumul colectiv Filmul tranziției. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc „nouăzecist” (Tact: 2017). A susținut mai multe conferințe și prelegeri internaționale despre cinematografia românească. Din 2014 lucrează și în domeniul educației cinematografice pentru publicului tânăr, printre proiectele în care a fost implicată numărându-se programele „CinEd”, „Éducation à l’image”, „Filme pentru liceeni”, „Cinekids”.


Atelierul este realizat în parteneriat cu programele europene CinEd si EFF.

Proiectul este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.


CineKids este un program educațional, dezvoltat de Cinema ARTA, ce urmărește folosirea filmului ca instrument educativ și alfabetizarea copiilor în domeniul audiovizual. Programul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Aflați mai multe pe https://www.cinema-arta.ro/cinekids